Arabische muziek is veel diverser dan je denkt. Luister maar!

arabische muziek

Arabische muziek wordt vaak gezien als één genre, maar in de praktijk is de muziek uit het Midden-Oosten juist enorm divers. Niet gek ook als je je bedenkt dat de Arabische wereld bestaat uit 22 landen met in totaal ruim 300 miljoen inwoners. En dan heeft elk land ook nog eens z’n eigen dialect.

Muziekstijlen

Van Libanon tot aan Marokko en van Egypte tot aan Irak, elk land heeft z’n eigen muziek. En ook binnen elk land afzonderlijk vind je veel verschillende genres en stijlen. In Marokko bijvoorbeeld heb je Gnawa, Reggada en Chaabi muziek. Egypte kent genres als Jeel, Shaabi en Electro Shaabi en de Golfstaten staan juist weer bekend om hun Khaleeji muziek.

Arabische playlist

Om je een idee te geven van al die variatie aan Arabische muziekstijlen hebben we een playlist voor je gemaakt met een aantal populaire Arabische nummers uit verschillende Arabische landen.

Saad Lamjarred – Lm3allem (Marokko)

Ongetwijfeld de populairste Marokkaanse zanger van dit moment is Saad Lamjarred. Zijn hit uit 2015 was niet alleen in eigen land een regelrechte hit. Ook in de rest van de Arabisch wereld brak de track alle records. Tot de dag van vandaag is de bijbehorende videoclip de best bekeken Arabische clip aller tijden.

Amr Diab – Nour El Ain (Egypte)

Amr Diab behoort tot de populairste artiesten in de Arabische wereld. De Egyptische zanger heeft al tientallen albums en minstens zoveel hits op zijn naam staan. Zijn grote doorbraak was in 1996 toen hij zowel binnen als buiten de Arabische wereld een mega hit scoorde met Nour El Ain.

Nancy Ajram – Badna Nwalee El Jaw (Libanon)

De Libanese Nancy Ajram is misschien wel de populairste Arabische zangeres van dit moment. In 2004 brak ze definitief door met haar hit Ah We Nos, gezongen in het Egyptisch dialect. Sindsdien scoort ze aan de lopende band nieuwe hits. In 2018 voerde ze de Arabische charts onder andere aan met Badna Nwalee El Jaw.

Ali Jassim, Mustafa Alabdullah and Mahmoud Al Turky – Ta3al (Irak)

De Irakese muziekindustrie is booming. Veel Irakese songs zijn goed voor vele miljoenen views op YouTube. In 2018 hadden de zangers Ali Jassim, Mustafa Alabdullah en Mahmoud Al Turky een enorme hit te pakken met Ta3al. Niet alleen in Irak maar ook in alle andere Arabische landen.

Cheb Khaled – C’est La Vie (Algerije)

Cheb Khaled gaat al jaren mee en staat vooral bekend om zijn Rai nummers. Niet voor niks wordt hij ook wel de Koning van de Rai genoemd. Rai muziek kent zijn oorsprong in Algerije en is vooral in Noord-Afrika een enorm populair genre. In 2012 had Khaled een monsterhit te pakken met C’est La Vie, een nummer met zowel Arabische als Franse invloeden.

Nassif Zeytoun – Mich Aam Tezbat Maii (Syrië)

Nassif Zeytoun won in 2010 het populaire televisieprogramma Star Academy. Dit zorgde voor een enorme populariteit in zowel zijn geboorteland Syrie als in de rest van de Arabische wereld. Hij heeft inmiddels al vele hits op zijn naam staan, waaronder zijn hitsingle Mich Aam Tezbat Maii uit 2014.

Balti ft. Hamouda – Ya Lili (Tunesië)

Na Lm3allem van Saad Lamjarred is Ya Lili de meest bekeken Arabische videoclip op YouTube. Het nummer is een duet tussen de Tunesische rapper Balti en het jonge zangtalent Hamouda. De track verscheen in 2017 en werd al snel een enorme hit in de hele Arabische wereld en zelfs daarbuiten.

Abdul Majeed Abdullah ft. Rashed Al Majid – Tabini Lek (Saudi-Arabië)

Saudi Arabië en de meeste andere Golfstaten staan bekend om hun zogenaamde Khaleeji muziek. De populaire Saudische zangers Abdul Majeed Abdullah en Rashed Al Majid zijn de bekendste vertolkers van deze muziekstijl. In 2017 brachten ze samen het duet Tabinni Lek uit. Uiteraard werd het een hit!